Gewapende mannen in pakken, schieten en een ontruiming, er gebeurde van alles in onze wijk.
Bij het voormalig Ahrend gebouw was een oefening gaande van Dienst Speciale Interventies (DSI)
Er werd een (gespeelde) terrorist uitgeschakeld door een schutter uit de helicopter en daarna werd het gebouw bestormt.
Het bracht de nodige tongen los bij de mensen in de buurt.
Maar wat is nou die dienst speciale interventies?
De Dienst Speciale Interventies (DSI) is in Nederland de overkoepelende dienst die de leiding heeft bij nationale operaties van de speciale eenheden van politie en defensie. De DSI is op 1 juli 2006 opgericht en is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De DSI is in staat om een snelle en adequate respons te geven bij een terroristische aanslag of andere vormen van gewelddadige verstoringen van de openbare orde en veiligheid waarvoor de reguliere politie onvoldoende toegerust is.
Personeel van de DSI wordt – op vrijwillige basis – gerekruteerd uit personeel van de politie en van defensie. Ook vrouwen kunnen de opleiding volgen, echter zijn er door de zware fysieke eisen momenteel geen vrouwen operationeel binnen de DSI. De DSI heeft een grootte van ongeveer 550 militairen en agenten. Binnen de DSI werken politiemensen en militairen nauw samen. In geen enkel ander land vallen eenheden van zowel de politie als defensie onder hetzelfde commando. Al het DSI-personeel heeft de status van buitengewoon opsporingsambtenaar.
Sinds de reorganisatie van de politie in 2013 zijn de arrestatieteams van de politie onderdeel geworden van de DSI en worden deze aangeduid als Aanhoudings- en Ondersteuningsteams (AOT’s). Sindsdien zijn er binnen de DSI drie afdelingen; respectievelijk de Afdeling Aanhoudings- en Ondersteuningsteams (AOT’s), de Afdeling Interventie (AI) en de Afdeling Expertise & Operationele Ondersteuning (AE&OO). Binnen de DSI neemt de Afdeling AOT grofweg 80% van de inzetten tot haar rekening.