21 juni 2024

El Grecohof-schutter hoort straf

De 26-jarige N.A. uit Sint Pancras is donderdag schuldig verklaard aan verboden (vuur)wapenbezit en poging tot moord met voorbedachten rade, in verband met de schietpartij die op 20 april 2018 plaatsvond aan het El Grecohof in Alkmaar. De zogenoemde ” kreeg zes jaar celstraf met tbs voor dwangverpleging en moet 24.033,45 euro betalen aan het slachtoffer, waarvan 23.000 euro voor immateriële schade. Dit alles volgens de eis van het Openbaar Ministerie.

Op 20 april 2018 maakte N.A. op de galerij van een flat ruzie met zijn toenmalige vriendin en werd daarbij op zijn gedrag aangesproken door een bewoner. Na een woordenwisseling vertrok de gekrenkte N.A. maar riep “Ik kom terug”. Hij reed met zijn vriendin naar huis om 20 tot 30 minuten later terug te keren met zijn vuurwapen. Hij schreeuwde woedend “Kom naar buiten!” en gooide stenen tegen de voordeur van man, maar die was op dat moment niet thuis. Toen deze aan kwam fietsen pakte de Pancrasser voor ogen van getuigen zijn wapen uit zijn schoudertasje en schoot elf keer op de man. Het slachtoffer werd twee keer in de knie geraakt, twee keer in de schouder, twee keer in de buik en één keer in de voet.

N.A. vluchtte met de auto waarin zijn vriendin op hem wachtte, en dook enkele weken onder in Zweden. Pas op 16 mei 2018 kon hij door een arrestatieteam worden aangehouden. Deskundigen bepaalden later dat N.A. kampte met een post-traumatische stressstoornis.

Dat het slachtoffer het er levend vanaf heeft gebracht, lijkt volgens de rechtbank “een gelukkig toeval”. Hij heeft nog altijd fysieke en psychische problemen. De rechtbank benadrukt dat ook veel omwonenden, met nam de getuigen, bang waren. Na het incident werden kogels in omliggende tuinen gevonden.

De advocaat van A. pleitte voor vrijspraak. Zijn cliënt zou hebben gehandeld uit noodweer, omdat hij bedreigd werd met een vouwmes. Een vriend van de verdachte meldde zich drie maanden later als getuige en ondersteunde zijn verhaal. Volstrekt ongeloofwaardig aldus de rechtbank, want geen enkele andere getuige had over een mes gesproken.

N.A. kan nog in hoger beroep gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.