21 juni 2024

Drie jaar stil rond Vluchthoef

Beste bewoners

Hier een artikel uit het Noord Hollands Dagblad geschreven door Rob Bakker

Terwijl Alkmaar naarstig op zoek is naar nieuwe plekken voor woningbouw, is er na drie jaar leegstand nog altijd geen ontwikkeling te melden over het vroegere terrein van asielzoekerscentrum De Vluchthoef aan de Picassolaan.

Alkmaar heeft met haar destijds verkregen ’recht van eerste koop’ nog niets gedaan. Dat kan volgens de gemeente Alkmaar ook niet, want het terrein is formeel nog niet aangeboden door de eigenaar, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Maar volgens COA-woordvoerster Alet Bouwmeester is de toekomst van De Vluchthoef wel degelijk een vast onderwerp in het overleg dat met enige regelmaat tussen COA en de gemeente wordt gehouden.

Het terrein aan de Picassolaan telt 78 appartementen die uit 1973 dateren. Destijds heette het complex ’Casa Arosa’. Het bood onderdak aan Spaanse gastarbeiders van Hoogovens. In 1987 werd het bestemd voor de opvang van asielzoekers. Een gymzaal en een school werden later toegevoegd. De opvang van asielzoekers duurde 28 jaar. In oktober 2017 sloot De Vluchthoef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.