21 juni 2024

SP bewijst laatste eer aan wijlen buslijn 5 Alkmaar

 

Leden van de SP hebben zaterdagavond de allerlaatste rit van buslijn 5 naar De Hoef in Alkmaar meegemaakt. Vanaf zondag 22 juli is de buslijn opgeheven. Bewoners van Hoefplan verliezen daarmee hun verbinding met het ziekenhuis en de binnenstad. De SP greep de laatste rit om 22:53 aan om opnieuw te protesteren tegen het verdwijnen van de lijn. Voor de andere passagiers in de bus was er een plakje cake als troost. “Dat hoort nu eenmaal bij een uitvaart”, aldus SP’er Mark Lammers.

Afscheid lijn 5 in Hoefplan
Afscheid lijn 5 in Hoefplan

Behalve lijn 5 is vanaf zondag lijn 150 van Alkmaar via Nieuwe Niedorp naar Schagen opgeheven. Bedrijventerrein Beverkoog is niet meer per bus bereikbaar. Tussen Sint Pancras en Heerhugowaard rijdt ook geen bus meer. In heel Noord-Holland Noord zijn in totaal 21 buslijnen opgeheven, ingekort of in frequentie verlaagd. Slechts in enkele gevallen is daar een belbus voor de in de plaats gekomen. Voor het openbaar vervoer is de Provincie Noord-Holland verantwoordelijk die daarvoor geld krijgt van de rijksoverheid. De verslechteringen komen uit de koker van VVD-gedeputeerde Elisabeth Post, die de opgeheven lijnen overbodig vindt. De SP in provinciale staten waarschuwde twee jaar geleden al voor de komende verslechteringen. Daarna hield de partij verschillende protestbijeenkomsten. Enkele verslechteringen werden teruggedraaid. De SP blijft zich inzetten voor herstel en verbetering van het busvervoer in Noord-Holland Noord.

 

In de gemeenteraad van Alkmaar zijn stemmen opgegaan voor een buurtbus naar Hoefplan. Zo’n buurtbus wordt bestuurd door vrijwilligers die daarvoor niet betaald krijgen.

Afscheid lijn 5 in Hoefplan
Afscheid lijn 5 in Hoefplan

De SP is daarvan geen voorstander: “Beter iets dan niets. Maar het rijden van de bus is professioneel werk. Dat moet gebeuren door vakmensen die daarvoor een redelijk loon krijgen. Desnoods verhoog je daarvoor dan maar de dividendbelasting.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.